Ζίκα: Ο άγνωστος ιός που τρομάζει την υφήλιο -Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ζίκα: Ο άγνωστος ιός που τρομάζει την υφήλιο -Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε Με τον ιό Ζίκα να εξαπλώνεται στην Καραϊβική και την Λατινική Αμερική, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Αμερικής έχει εκδώσει ένα ειδικό δελτίο με το οποίο ενημερώνει τις γυναίκες να αποφεύγουν να ταξιδέψουν στις χώρες των εν λόγω ζωνών ειδικά στην περίπτωση που περιμένουν παιδί.
Αυτό γιατί ο ιός συνδέεται με την ανάπτυξη ασυνήθιστα μικρών κεφαλιών και με την πρόκληση εγκεφαλικής βλάβης στα νεογνά.
Παρακάτω ακολουθούν οι απαντήσεις στα πιο κρίσιμα ερωτήματα για τον ιό που έχει προκαλέσει ανησυχία σε ολόκληρο των κόσμο:

Τι είναι ο ιός Ζίκα;
Πρόκειται για μία τροπική μόλυνση που εμφανίζεται για πρώτη φορά στο δυτικό ημισφαίριο. Είναι επί της ουσίας μία λοίμωξη που μεταδίδεται με τα κουνούπια και συνδέεται με τον δάγκειο πυρετό, τον κίτρινο πυρετό και τον ιό του Δυτικού Νείλου. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ουγκάντα, το 1947, και αν και είναι κοινός στην Αφρική, δεν άρχισε να εξαπλώνεται ευρέως στο Δυτικό ημισφαίριο μέχρι τον περασμένο Μάη που ξέσπασε στην Βραζιλία.
Πώς εξαπλώνεται;
Ένας ακόμα λόγος για να μισήσεις τα κουνούπια καθώς μεταδίδεται μέσω του είδους Aedes που μπορούν να αναπαραχθεί σε μία λίμνη νερού τόσο μικρή όσο το καπάκι ενός μπουκαλιού.
Πρόκειται για το ίδιο κουνούπι που ευθύνεται για την εξάπλωση του κίτρινου πυρετού. Στην Αμερική ανησυχούν γιατί το εν λόγω κουνούπι έχει εντοπιστεί σε αρκετές περιοχές.
Το ασιατικό κουνούπι τίγρης, Aedes albopictus, μπορεί και αυτό να μεταδώσει τον ιό αν και ερευνάται η αποτελεσματικότητά του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρξε αναφορά σύμφωνα με την οποία ο ιός μεταδόθηκε έπειτα από μετάγγιση αίματος και μία ακόμα αναφορά για μετάδοση μέσω του σεξ.
Πώς μπορώ να μάθω αν μολύνθηκα;
Τα συμπτώματα της μόλυνσης σε πολλές περιπτώσεις είναι «αθόρυβα», ενώ πρόκειται για μία ασθένεια που είναι δύσκολο να διαγνώσει κάποιος.
Πυρετός, εξανθήματα, πόνος στις αρθρώσεις και κόκκινα μάτια είναι μερικά από τα συμπτώματα, σπάνια όμως κρίνεται απαραίτητη η νοσηλεία.
Όσον αφορά στο αν υπάρχει κάποιο ειδικό τεστ, πρέπει να σταλεί ιστός ή αίμα σε κάποιο εξειδικευμένο εργαστήριο έτσι ώστε ο ιός να ανιχνευθεί μέσω εξελιγμένων μοριακών δοκιμών.
Πως ο Ζίκα προκαλεί εγκεφαλική βλάβη στα βρέφη;
Οι επιστήμονες μόλις ξεκίνησαν να συνδέουν τα σημάδια. Η πιθανότητα ο Ζίκα να προκαλεί μικροκεφαλία -ασυνήθιστα μικρά κεφάλια και εγκεφαλική βλάβη – στα έμβρυα προέκυψε τον Οκτώβρη όταν οι γιατροί στην βόρεια Βραζιλία παρατήρησαν μία έξαρση. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Βραζιλία γεννιούνται κάθε χρόνο 3 εκατομμύρια παιδιά, με τις αρχές να ανακοινώνουν ότι ερευνούν 3.500 περιστατικά μικροκεφαλίας.
Έχει σημασία αν μία γυναίκα μολυνθεί κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Η πιο επικίνδυνη περίοδος είναι όταν οι γυναίκες βρίσκονται στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και δεν γνωρίζουν για αυτή, άρα δεν παίρνουν και τις κατάλληλες προφυλάξεις.
Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει ακόμα διαπιστωθεί πως ο συγκεκριμένος ιός διαπερνά τον πλακούντα και μολύνει το μωρό.
Υπάρχει κάποιο εμβόλιο; Πως μπορώ να προφυλαχθώ;
Δεν υπάρχει κανένα εμβόλιο για τον ιό Ζίκα. Έτσι το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Αμερικής προειδοποιεί τις γυναίκες που είναι έγκυες να αποφύγουν να ταξιδέψουν στις παραπάνω περιοχές και ζητάει από όσες σκέφτονται να ξεκινήσουν προσπάθειες για να μείνουν έγκυος να επισκεφθούν τον γιατρό τους για συμβουλή.
Όσον αφορά γενικά στους ταξιδιώτες, πρέπει να λαμβάνουν όλα τα πιθανά μέτρα για να αποφύγουν ένα πιθανό μολυσμένο τσίμπημα κουνουπιού.
ΠΗΓΗ

Δώστε την υποστήριξη σας στην έρευνα κάνοντας LIKE.

Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου