Πως η CIA «έδωσε» τον Μαντέλα το 1962

   
Η ανάμιξη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στην σύλληψη του Νέλσον Μαντέλα το 1962 από τις αρχές του καθεστώτος του Απαρτχάιντ δεν αναφέρθηκε στους επικήδειους λόγους και τα δημοσιεύματα για τον μεγάλο Νοτιοαφρικανό ηγέτη. Τίθεται πλέον το ερώτημα εάν θα πρέπει - κατόπιν του θανάτου του - τα πραγματικά γεγονότα θα δημοσιευθούν. 

Το 1990, μετά την απελευθέρωσή του, τα ΜΜΕ είχαν παραλείψει να αναφέρουν τα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η CIA είχε ενημερώσει τις αρχές τις Νότιας Αφρικής σχετικά με τον τόπο παραμονής του Νέλσον Μαντέλα το 1962, πληροφορία που φαίνεται να οδήγησε στη σύλληψη του.


Η σχέση των αμερικανικών υπηρεσιών με τη σύλληψη του Νοτιοαφρικανού ηγέτη, που αποκαλύφθηκε το 1986 από το CBS Evening News και από τους New York Times, δεν αναφέρθηκε σε κανένα αμερικανικό μέσο ενημέρωσης αυτές τις μέρες, με αφορμή τον θάνατό του.

Οι μόνοι που έκαναν λόγο για αυτό είναι ορισμένοι καλεσμένοι σε τηλεοπτικές εκπομπές. Ένας από αυτούς ήταν ο δημοσιογράφος Chris Hyes, ο οποίος τόνισε πως «υπάρχουν καταγεγραμμένες αναφορές ότι η CIA βοήθησε την αστυνομία της Νότιας Αφρικής να πιάσει τον Μαντέλα την πρώτη φορά που συνελήφθη».

Σύμφωνα με την δημοσιογράφο Amy Goodman, από το Democracy Now, «oι Ηνωμένες Πολιτείες επιστράτευσαν πολλές πηγές για να βρουν τον Μαντέλα και να τον παραδώσουν στις αρχές του απαρτχάιντ. Ήταν η CIA που εντόπισε τον Μαντέλα, ο οποίος συνελήφθη, ενώ ήταν μεταμφιεσμένος σε οδηγό». 

Ο δημοσιογράφος Bill Keller  υποστήριξε ότι είχε διαβάσει τα αρχεία της CIA, που περιελάμβαναν και την μαρτυρία ενός παλιού πράκτορα της CIA: «Παραδώσαμε τον Μαντέλα στις αρχές ασφαλείας της Νότιας Αφρικής, την ημέρα της σύλληψης».

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση Ρίγκαν, στα μέσα της δεκαετίας του ’80 και ενώ είχε ήδη ξεσπάσει ένα κίνημα για την απελευθέρωση του Μαντέλα, τον αναγνώριζε ως «τρομοκράτη» κάνοντας λόγο για «κομουνιστικό κίνδυνο». Ο Ρίγκαν σε ομιλία του το 1986 είχε κατηγορήσει το ANC, το κόμμα του Μαντέλα, για προώθηση του κομμουνισμού. «Η Ν. Αφρική δεν έχει καμία υποχρέωση να διαπραγματευτεί με μια ομάδα που ονειρεύεται την ίδρυση ενός κομμουνιστικού κράτους», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά. 


ΠΗΓΗ


Δώστε την υποστήριξη σας στην έρευνα κάνοντας LIKE.

Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου