Πάπας Ιωάννης Παύλος: Άγιος υπό κατασκευήν


«Θεόσταλτο» δώρο για τη «μηχανή κατασκευής θαυμάτων» του Βατικανού


Τον Απρίλιο, ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β', κατά κόσμον Κάρολ Βοϊτίλα, πρόκειται να αγιοποιηθεί. Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel παρουσιάζει την ιστορία μίας γυναίκας από την Κόστα Ρίκα, η οποία υποτίθεται ότι θεραπεύθηκε από σοβαρό ανεύρυσμα εγκεφάλου, αφού προσευχήθηκε στον εκλιπόντα πάπα - «θεόσταλτο» δώρο για τη «μηχανή κατασκευής θαυμάτων» του Βατικανού.

Στη Ρώμη υπάρχει ένα μέρος όπου τα «θαύματα» συγκεντρώνονται και η αυθεντικότητά τους εξετάζεται εξονυχιστικά. Υπεύθυνος του Βατικανού για την διαδικασία της ανακήρυξης της «αγιοποίησης» Ιωάννη Παύλου είναι ο μονσινιόρ Σλαβομίρ Όντερ. Στο γραφείο του βρίσκεται ένας φάκελος που φέρει τον τίτλο «Positio super vita, virtutibus et fama sanctitatis» (Έκθεση για τη Ζωή, τις Αρετές και τη Φήμη Αγιότητας). «Ο "Positio" περιλαμβάνει μία μεγάλη, θαυματουργή ιστορία που εκτυλίχθηκε πριν από τρία χρόνια και δέκα χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, ή για να είμαστε πιο ακριβείς, στον δεξί κροταφικό λοβό της Φλόριμπεθ Μόρα Ντίας» γράφει το Der Spiegel.

Τον Απρίλιο του 2011, η σενιόρα Μόρα είχε πεισθεί ότι το κεφάλι της ήταν έτοιμο να εκραγεί. Δεν μπορούσε πλέον να αισθανθεί το αριστερό της πόδι ενώ έκανε συνέχεια εμετούς. Ο σύζυγος της 50χρονης γυναίκας την πήγε στο καλύτερο νοσοκομείο της πρωτεύουσας της Κόστα Ρίκα, Σαν Χοσέ. Εκεί την εξέτασε ο δρ. Αλεχάντρο Βάργκας, «ένας γιατρός τόσο νέος, όμορφος και έξυπνος που θα μπορούσε εύκολα κανείς να πιστέψει ότι είναι ηθοποιός σαπουνόπερας». Πριν ο δρ. Βάργκας, που θεωρείται ένας από τους καλύτερους γιατρούς στην Κόστα Ρίκα, πραγματοποιήσει μία εγχείρηση λέει: «Με τη βοήθεια του θεού, ξεκινάμε...».

Λόγια που η Μόρα εξέλαβε σαν θετικό οιωνό. Της είπαν ότι έχει ανεύρυσμα σε μή εγχειρήσιμο σημείο. «Αυτές οι περιπτώσεις εγχειρίζονται στο Μεξικό ή στις Ηνωμένες Πολιτείες. Της έγραψα αντι - υπερτασικά φάρμακα, όπως και ηρεμιστικά. Στο κάτω κάτω το ανεύρυσμα δεν είχε σπάσει. Υπήρχε ακόμη ελπίδα» είπε ο δρ. Βάργκας. Η Μόρα όμως πίστευε ότι γρήγορα θα πέθαινε: όταν δεν έκλαιγε, προσευχόταν. Αυτό έκανε και όταν είδε μπροστά της μία ασπρόμαυρη φωτογραφία στην εφημερίδα «La Nacion» (Το Έθνος) του πάπα Ιωάννη Παύλου Β' που έδινε την ευχή του σε πιστούς.

«Το πρωί κοίταξα στη φωτογραφία της εφημερίδας. Άκουσα μια φωνή. Ναι, ήταν ανδρική φωνή. Ναι, ήταν στα Ισπανικά. Είπε: «Σήκω και μην φοβάσαι". Τα δυο του χέρια βγήκαν από τη φωτογραφία» θυμάται η Μόρα και συνεχίζει: «Σηκώθηκα και είπα: "Ναι, σενιόρ". Πήγα στην κουζίνα. Αισθανόμουν λίγο καλύτερα. Αισθανόμουν μία εσωτερική ζεστασιά. Ήμουν σίγουρη ότι ήμουν υγιής, ακόμη και αν το σώμα μου έλεγε το αντίθετο». Οι πονοκέφαλοι που είχε εξαιτίας του ανευρύσματος σταδιακά υποχώρησαν. Τον Ιούλιο, ο δρ. Βάργκας, εξεπλάγην όταν η ασθενής του επέστρεψε χωρίς συμπτώματα. Κάνοντας τις απαραίτητες εξετάσεις διαπίστωσε ότι το ανεύρυσμα είχε εξαφανιστεί.

Όταν η ιστορία της Μόρα έγινε γνωστή στο Βατικανό, την κάλεσαν στη Ρώμη προκειμένου να διαπιστωθεί και εκεί ότι είχε γίνει πλέον καλά. «Δεν είναι το θαύμα που κάνει τον άγιο. Είναι απλά η τελική επιβεβαίωση» εξήγησε ο Σλαβομίρ Όντερ. Στις 5 Ιουλίου 2013 η Αγία Έδρα ανακοίνωσε ότι ο πάπας Φραγκίσκος είχε αναγνωρίσει το δεύτερο θαύμα που απαιτείτο για την αγιοποίηση του πάπα Ιωάννη Παύλου (το πρώτο που του αποδίδεται είναι η θεραπεία μιας γαλλίδας μοναχής που έπασχε από Πάρκινσον). Η ρωμαιοκαθολική εκκλησία βρήκε το θαύμα που χρειαζόταν και η Μόρα συνέχισε τη ζωή της. «Τί θα συμβεί αν ένα άλλο ανεύρυσμα σχηματισθεί στον εγκέφαλό της; "Σύμφωνα με το εκκλησιαστικό δίκαιο θα πρόκειται για μία νέα ασθένεια" είπε ο Όντερ. Τότε θα χρειαστεί ένα νέο θαύμα - ή έναν καλύτερο γιατρό» καταλήγει το ρεπορτάζ του Der Spiegel.


Δώστε την υποστήριξη σας στην έρευνα κάνοντας LIKE.

Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου